NVM-makelaars verkopen recordaantal woningen

De huizenmarkt trok het laatste kwartaal van vorig jaar opnieuw flink aan. Makelaarsorganisatie NVM kende zelfs haar beste kwartaal ooit, met 40.158 verkochte woningen. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder.

,,De doorstroming komt nu echt goed op gang'', constateert NVM-voorzitter Ger Hukker. De makelaars varen wel bij de aanhoudend lage hypotheekrente en het verbeterde consumentenvertrouwen. Het marktaandeel van de NVM is de laatste jaren ook flink toegenomen. De organisatie beslaat naar eigen zeggen nu ruim driekwart van de markt.

In totaal verwisselden in het vierde kwartaal ongeveer 52.000 huizen van eigenaar. Ook de prijzen liepen verder op, naar gemiddeld 227.000 euro. Vergeleken met een kwartaal eerder werden woningen door de bank genomen voor 1,8 procent meer verkocht. Op jaarbasis stegen de huizenprijzen met 5 procent. In heel 2015 werden er door NVM-makelaars overigens ruim 142.000 woningen verkocht, bijna 22 procent meer dan in 2014.

Oververhitting

De woningmarkt laat nu al enige tijd krachtig herstel zien. Procentueel gezien lijkt de stevigste groei in de verkopen al weer achter de rug. Voor 2016 gaat de NVM voorlopig uit van 8 tot 10 procent meer transacties en een prijsstijging van 3 tot 4 procent. ,,De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog bijna 10 procent onder het niveau bij de start van de crisis, maar inmiddels wel 10 procent hoger dan op het dieptepunt'', aldus Hukker.

Wat volgens hem vooral positief is, is dat het aantal huizen dat te koop staat verder is afgenomen. Het lukt makelaars inmiddels ook om meer vrijstaande huizen aan de man te brengen. Verder zit de gemiddelde vraagprijs voor het eerst in zes jaar tijd weer iets in de lift. Mensen die hun huis proberen te verkopen vragen nu in doorsnee 0,5 procent meer dan een jaar geleden.

De makelaarsvoorman waarschuwt wel voor oververhitting in bepaalde regio's. Hukker wijst ook op komst van vluchtelingen en statushouders naar ons land. ,,We gaan toe naar 17 miljoen inwoners in Nederland'', zegt hij. ,,We zullen dan ook flink vaart moeten maken van het bouwen van nieuwe huurwoningen en lokaal slimme ideeën moeten bedenken om de doorstroming te bevorderen, zodat meer mensen passend kunnen wonen. In het algemeen zou er qua nieuwbouw wel een tandje bij mogen.''