Rode cijfers op beurzen Europa

De Europese beurzen lieten donderdag relatief beperkte verliezen zien. Beleggers verwerkten een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten en het rentebesluit van de Federal Reserve. In Amsterdam gingen Shell en staalconcern ArcelorMittal aan kop in een wat lagere AEX-index.

De AEX noteerde tegen het einde van de ochtendhandel 0,3 procent in het rood op 423,40 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 657,08 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden verliezen geleden tot 0,6 procent.

De Fed gaf woensdag opnieuw aan de rente geleidelijk te zullen verhogen en de recente onrust op de beurzen nauwlettend te volgen. De rente bleef zoals verwacht onveranderd, na de verhoging in december.

Shell

In de AEX stond Shell op een winst van 1,9 procent, geholpen door de hogere olieprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 32,67 dollar en Brent werd 1,7 procent duurder op 33,66 dollar. ArcelorMittal klom 2,8 procent en tankopslagbedrijf Vopak won 1 procent. In de MidKap behoorde oliedienstverlener SBM Offshore tot de grotere winnaars met een plus van 1,6 procent.

In Frankfurt kon Deutsche Bank op belangstelling rekenen na de bekendmaking van een verlies van 6,8 miljard euro in 2015. Het is het eerste jaarverlies voor de grootste bank van Duitsland sinds 2008 en komt vooral door enorme afschrijvingen en juridische kosten. Het aandeel Deutsche Bank zakte 1,2 procent.

Euro

In Stockholm had telecomconcern Tele2 een lastige dag met een min van ruim 11 procent vanwege tegenvallende prognoses. Kledingbedrijf H&M moest 4,2 procent achteruit, na een lagere kwartaalwinst. Het Zweedse witgoedbedrijf Electrolux steeg 4,6 procent, dankzij een kleiner dan voorzien verlies.

In Londen noteerde Diageo 0,8 procent lager. Het Britse drankenconcern voelde in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar negatieve wisselkoerseffecten. De Zwitserse medicijnmaker Roche viel 3 procent in Zürich, na onder meer een teleurstellend dividendvoorstel.

De euro was 1,0902 dollar waard, tegen 1,8072 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.