‘Terugdraaien Schengen kost 100 miljard’

De schade van permanente grenscontroles tussen de Schengenlanden kan oplopen tot 100 miljard euro. De handel tussen de 26 Schengenlanden zou op de langere termijn met 10 tot 20 procent terugvallen en hun bruto nationaal product (bnp) zou met 0,8 procent dalen.

Dat schrijft de Franse overheidsdenktank France Stratégie in een woensdag gepubliceerd rapport over de economische kosten van het terugdraaien van het paspoortvrij reizen in het Schengengebied. De gevolgen voor buitenlandse investeringen en arbeidsmobiliteit zijn niet meegerekend.

Voor Frankrijk zou het verlies in eerste instantie op 1 tot 2 miljard euro per jaar neerkomen en in een latere fase op meer dan 10 miljard. Op de korte termijn zijn er minder inkomsten doordat dagjesmensen en andere toeristen wegblijven. Dit is volgens de denktank goed voor de helft van het verlies. Ook de extra controles voor grenswerkers en vrachtschepen zorgen voor economische schade.

Vanwege de vluchtelingenstroom hebben diverse EU-landen grenscontroles ingesteld. In het voorjaar wordt mogelijk besloten die te verlengen.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Wie gelooft de leugens van de eurocraten nog terwijl de verkrachtersbendes dankzij Schengen vrijelijk Europa afschuimen?

  Grenzen dicht.
  Gulden terug.
  Nederland onafhankelijk!

 2. Bart

  Ik geloof best dat er enige economische schade optreed, maar aan de andere kant wordt dat ruimschoots terugverdiend als daarmee de instroom van migranten wordt verkleind. Duitsland is de komende twee jaar naar schatting 50 miljard hieraan kwijt, was deze week in het nieuws. Dat is 50.000.000.000 euro, ofwel 680.- per Duitser. Als je hiernaar kijkt kunnen grenscontroles met daaraan gekoppeld een effectief beleid alleen maar geld opleveren. Heel veel geld.

 3. Ko Herent

  Veiligheid voor vrouw en kind heeft zo zijn prijs.

Reacties niet toegestaan