“Over dertig jaar is de helft van de wereldbevolking werkloos”

Robots gaan in de toekomst nog veel meer werk uit handen nemen, maar wat de mens dan de hele dag moet gaan doen, is nog onduidelijk. Een van de experts die waarschuwt voor massawerkloosheid is hoogleraar in de computertechnologie Moshe Vardi. Hij denkt dat binnen dertig jaar de halve wereldbevolking geen baan meer heeft.

Vardi zei in een speech voor het AAAS, de wetenschappelijke organisatie die onder meer Science uitgeeft: “Er komt een tijd dat machines op bijna elk gebied beter zullen presteren dan mensen. Ik vind dat de maatschappij voor het zover is zichzelf de vraag moet stellen: als machines bijna al het werk van mensen kunnen doen, wat gaan mensen dan doen?”

Vardi waarschuwt dat er zelfs geen carrière in de prostitutie meer in zit, omdat we straks liever betalen voor seks met koude levenloze machines. “Het lijkt me niet bepaald een veelbelovende toekomst, omdat ik het vooruitzicht van alleen maar vrije tijd weinig aantrekkelijk vind. Ik geloof dat werk essentieel is voor het welzijn van mensen.”

Bron(nen):   Metro UK      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  ” wat de mens dan de hele dag moet gaan doen, is nog onduidelijk.”
  Artikels van anderen kopieren?

 2. Kruisnet

  Gewoon net zoals bij de oude Grieken: naar de Agora om een beetje te ouwehoeren en de slaven/robots al het werk laten doen.

 3. Birdy

  Deze ontwikkeling is overduidelijk al gaande. Een kijkje in een moderne auto fabriek zegt genoeg. Honderden robots en een paar werknemers die een fabriek draaien! Een onstuitbare ontwikkeling die m.i. vraagt om een totaal ander economisch model. Ons huidig model, in zoverre het een model is, gaat niet meer werken en werkt nu al niet meer. De grote vraag is wat dan wel? Als we op oude voet verder gaan zullen honderden miljoenen mensen op de rand van armoede leven in een afhankelijke positie en de staat zal nog meer domineren dan nu het geval is. Het kapitalisme in zijn zuivere vorm met open markten en een gelijk speelveld voor iedereen, is op sterven na dood en socialisme in de oude vorm is een instrument gebleken voor macht en controle over de burger. Naar mijn mening zullen we naar een model moeten waarbij verdeling van middelen op de voorgrond staat omdat er simpelweg niet genoeg reguliere banen zullen zijn. Een nieuw model zal gebaseerd moeten zijn op solidariteit en verdelen maar tevens prestatie en inzet moeten belonen. Wellicht moeten we het idee dat alles privé bezit is verlaten en een collectieve samenleving creëren, echter zonder top-down bestuur. Het kan zijn dat het antwoord alleen uit de nieuwe generaties kan komen omdat het concept van huidige en oudere generaties gebaseerd is op oude overleving driften. We zullen dan ook een een mentale en spirituele stap moeten maken om een nieuwe model vorm te kunnen geven maar met vertrouwen in de evolutie van de mens verwacht ik een positieve uitkomst. Echter, eerst zullen we een fase van grote chaos, massa migratie en economische turbulentie doormaken als markten gaan instorten.

 4. Dead Silence

  Met die artsen en ingenieurs uit de zandbak en hun nazaten kan ik me dat voorstellen.

  Tevens moet men per direct stoppen met onzinstudies en slechts een beperkt aanbod beschikbaarstellen.

 5. Arie van Gorp

  Toen de stoommachine werd uitgevonden, raakten ook een heleboel mensen hun baan kwijt, maar er ontstonden ook weer nieuwe omdat banen mogelijk werden die daarvoor niet bestonden. Even later kwamen de dieselmotoren, tractoren enzovoorts waardoor ook weer een heleboel mensen hun baan verloren, maar ook daardoor ontstonden juist weer nieuwe mogelijkheden voor banen. Dat zal nu ook weer het geval zijn. Er komen banen waarvan we het bestaan nu niet voor mogelijk houden.

 6. Mea MoresZn

  Robots moeten belasting gaan betalen en in de kosten voor onderhoud en afschrijvingen worden opgenomen. Die dingen toen straks tien dingen tegelijk. Een auto in elkaar zetten, muziek componeren, ondertussen communiceren met collega robots aan de andere kant van de wereld en in het heelal, het functioneren van robotmonteurs beoordelen, weersvoorpellingen maken, etc., etc..
  Reeds nu worstelen statistici met de vraag of het BIP nog wel de juiste meetlat is om de economie van een land vast te stellen.

Reacties niet toegestaan