Noorse economie onderuit door lage olieprijs

De Noorse economie is in het laatste kwartaal van 2015 jaar flink gekrompen. Noorwegen, de grootste olie-exporteur van West-Europa, voelde de gevolgen van de lagere olie- en gasprijzen en noteerde de grootste krimp van de economie in 3,5 jaar.

Noorwegen zag zijn bruto binnenlands product (bbp) teruglopen met 1,2 procent in vergelijking met een kwartaal eerder, toen de economie nog groeide met een herziene 1,6 procent.

Het land heeft de rente meerdere malen verlaagd om de groei aan te jagen.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Dat kunnen ze gemakkelijk aan. De Noren hebben immers al jaren een gigantisch begrotingsoverschot en een eigen munt.

  • Dead Silence

   En zijn een stuk slimmer dan die geestelijk zieken in Brussel. Die hebben in hun staatsfonds honderden miljarden zitten, terwijl Nederland honderden miljarden schuld heeft om het maar in perspectief te zetten.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Edwin67veen

  Die eigen munt is juist een probleem. Dat maskeert de ellende en daardoor hoeven ze voorlopig niets te doen. De problemen komen in een later stadium dubbel en dwars terug, maar dan zijn de hervormingen niet meer zo aangenaam.
  En ik kan het weten, ik woon hier. Noorwegen is een vreselijk met zichzelf ingenomen land, dat alleen maar hoopt dat de olieprijzen weer zullen stijgen.
  Ze hebben jaren neergekeken op de EU en waren heel trots om geen EU-lid te zijn. Ondertussen voeren ze alles precies uit zoals de EU hun opdraagt en als de olie en gasinkomsten in de toekomst helemaal wegvallen, willen ze dolgraag lid worden.
  Het altijd het zelfde: Als je je rijk en machtig voelt wil je niets delen, als je je arm en angstig voelt, wil je graag dat anderen je helpen en wil je graag samenwerken.
  Typisch menselijk.

 3. Heldoppantoffels

  “Noorse economie onderuit” ?? Er is sprake van krimp ten opzichte van het vorige jaar, de economie is dus helemaal niet onderuit. Die krimp heeft ook nog eens weinig met de ‘echte’ economie te maken.
  Tevens, als de beurzen slechter gaan dan wil dat niet zeggen dat het economisch slecht gaat.

  Noorwegen heeft enorme kapitalen in kas, 0,0 reden voor het volk om zich zorgen te maken. En zoals Edwin hier schrijft dat het een met zichzelf ingenomen land is omdat het geen deel uitmaakt van de EU, dat zou ik ook zijn als wij in die positie waren.

Reacties niet toegestaan