Groningen nieuwe koploper werkloosheid

De provincie Groningen heeft de hoogste werkloosheid van Nederland. Die bedroeg vorig jaar 8,5 procent, gelijk aan het jaar ervoor. De noorderlingen lossen Flevoland af. Daar daalde de werkloosheid van 9,3 naar 7,7 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de cijfers dinsdag naar buiten gebracht. Zeeland heeft de laagste werkloosheid: 5,5 procent vorig jaar. Ook dat is gelijk aan het jaar ervoor. In de tien andere provincies daalde het percentage.

Ook in de vier grote steden daalde de werkloosheid. Rotterdam heeft de hoogste werkloosheid. Vorig jaar zat 12 procent zonder werk. In Den Haag was het 10 procent, in Amsterdam 7,7 procent en in Utrecht 7,3 procent. Van de vier steden heeft Rotterdam de meeste niet-westerse allochtonen en de meeste laagopgeleiden. In Utrecht is iets meer dan de helft van de bevolking hoger opgeleid. Voor heel Nederland is dat ruim een kwart.

De werkloosheid in heel Nederland bedroeg vorig jaar 6,9 procent. Een jaar eerder was het nog 7,4 procent. Het was de eerste daling sinds het begin van de economische crisis in 2008.