ECB weer aan zet in inflatiestrijd

Alle ogen in de financiële sector zijn donderdag weer gericht op de Europese Centrale Bank (ECB). Die neemt naar verwachting nieuwe stappen in zijn strijd tegen de zeer lage inflatie en de kwakkelende economische groei in de eurozone.

De ECB komt donderdag na zijn zeswekelijkse rentevergadering met nieuwe prognoses voor de inflatie en de groei, die naar verwachting somberder zijn dan de vorige ramingen. Waarschijnlijk blijkt uit de nieuwe voorspellingen dat de inflatie nog langer ver verwijderd blijft van het door de ECB nagestreefde peil van net geen 2 procent. De centrale bank zal daarom flinke stappen zetten om een verdere stijging van het prijspeil te bewerkstelligen, denken veel economen.

Waarschijnlijk wordt het nog duurder voor banken om geld te stallen bij de ECB, doordat de nu al negatieve depositorente verder wordt verlaagd. Daarnaast voorzien economen een uitbreiding van de opkoop van obligaties door de ECB. Die koopt nu maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen bij banken. Dat bedrag kan worden opgerekt, net als de duur van het programma dat nu tot maart volgend jaar loopt.