Huizenmarkt: mensen kopen vaker haastig het verkeerde huis

Als of de markt nooit ingestort is nemen consumenten steeds meer risico’s bij het kopen van een huis. Zo kopen ze vaker een huis zonder ontbindende voorwaarden of zonder eerst onderzoek te laten doen naar de verborgen gebreken, waardoor ze in de problemen komen.

Dat concluderen juridisch dienstverlener DAS en de Vereniging Eigen Huis (VEH). De Telegraaf schrijft daarover.

,,Huizenkopers krijgen steeds meer vertrouwen, vooral door de lage rente en de stijgende huizenprijzen. Door het positieve sentiment is het steeds vaker dringen in de strijd om dat felbegeerde huis”, aldus de Verenging Eigen Huis, de steeds vaker te hulp wordt geroepen na problemen. De VEH waarschuwt voor de gevolgen: ,,Door de toenemende druk op de woningmarkt kan een gehaaste beslissing heel verkeerd uitpakken.”

,En wie heeft geboden zonder ontbindende voorwaarden en de financiering niet rond krijgt, kan achterblijven met een flinke boete of zelfs op straat komen te staan"

In hun ijver een huis te krijgen willen kopers het verkopers naar de zin maken en bieden steeds vaker zonder de ontbindende factor van de financiering. En als ze die dan niet rond krijgen kan het helemaal misgaan. Dat gebeurt vooral bij goedkope huizen en mensen die niet veel geld hebben. „Ik ken een verhaal van een koper die te laat was en een boete moest betalen, tien procent van de koopsom. Dan kun je op je vingers natellen dat hij met zijn gezin moet blijven zitten waar hij zit, met een schuld van tienduizenden euro’s. Dan zit een nieuwe woning kopen er voorlopig niet in”, vertelt Olav Wagenaar, woordvoerder van DAS.

 „Mensen voelen zich een sukkel als ze een huis niet kopen”, aldus De la Porte. „De rente is zo laag”, horen ze , „je bent gek als je dit huis niet koopt.”