Pensioenen – minstens voorlopig – gered

Miljoenen pensioendeelnemers kunnen opgelucht ademhalen. Het kabinet geeft de pensioenfondsen ruimte door de regels rond de rekenrente te versoepelen. Vandaag presenteert het ministerie van Sociale Zaken samen met De Nederlandsche Bank (DNB) de nieuwe rekenmethode, kondigt De Telegraaf aan. Het kabinet koppelt de langetermijnrente aan de zogenaamde Ultimate Forward Rate (UFR). Hierdoor stijgt de rekenrente van de huidige 2 procent flink, ultiem tot iets boven 4 procent. Door de nieuwe rekenmethode stijgen de dekkingsgraden van alle fondsen en hoeft er minder te worden gekort.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. gerrit52

  volgende week lezen we weer wat anders. hoezo pessimistisch?

 2. malky

  De regels zijn er voor een gezond financieel beleid, deze versoepelen is niet meer dan in totale paniek een noodgreep doen.
  Deze rekening wordt u aangeboden door Mario Draghi, en de rest van het Europese vuilnis.

  Griekenland heeft weer 20 miljard nodig, of u dit even uit uw pensioenpotje wil betalen (het is geen vraag hoor, we doen het gewoon).

 3. André Somers

  Dit lost de problemen voor de pensioenfondsen natuurlijk niet op. Wel voor de huidige gepensioneerden, want de fondsen kunnen weer mooi weer spelen. Niet voor de jongere generaties, want tegen de tijd dat die hun pensioengerechtigde leeftijd bereiken, zal blijken dat die hogere rekenrente wellicht toch niet zo heel verstandig was…

 4. giegel

  Jarenlang zijn dit soort getallen opgepompt en ze vormen de basis van de hele crisis. Als de markt zegt 2%, dan kun je ervan uitgaan dat dat reeel is. Nu rekenen met een hoger percentage kost geld.
  De pensioenen zijn daarom niet gered bij deze maatregel (ja, voor de ouderen van nu wel), maar gedoemd.

Reacties niet toegestaan