Merendeel vrouwen ziet geen probleem in financiële afhankelijkheid

52% van de Nederlandse vrouwen (= 3 miljoen vrouwen) is afhankelijk van een partner, familie of de overheid. Zij zijn niet economisch zelfstandig: ze hebben geen inkomen, een uitkering of betaald werk waarmee ze minder dan 900 euro netto per maand verdienen. Veel van hen hebben een te rooskleurig beeld van hun toekomst. Hierdoor ontbreekt de urgentie financiële zaken tijdig goed te regelen. Zij zijn zich niet of nauwelijks bewust van de financiële risico's die zij vanwege hun inkomenssituatie lopen. Dit blijkt uit onderzoek van Aletta E-Quality onder niet economisch zelfstandige vrouwen. Conclusies onderzoek: De vrouwen in dit onderzoek ervaren hun eigen financiële positie niet als risicovol; ze vinden hun beperkte inkomen voldoende; vooral als ze een partner en kinderen hebben, zien ze het als een gelijkwaardige regeling dat hun partner voor het (hoofd)inkomen zorgt, en zij voor de kinderen. Verder verwachten vrouwen niet dat hen iets kan overkomen dat hun positie negatief beïnvloedt (scheiding, werkloosheid, ziekte). Een deel van de vrouwen leunt voor hun financiële zaken sterk op hun partner, terwijl de vrouw zich bewust moet zijn van haar financiële risico's, voor ze deze goed kan regelen.

Bron(nen):   E-Quality      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Ik ben net zo goed afhankelijk van mijn vrouw als zij van mij. Wie daarbij het zwaartepunt van de financiën binnen brengt en wie van de twee voor andere zaken zorgt is aan elk echtpaar/stel om zelf te bepalen.

  De bemoeienis van organisaties om uit te leggen aan iedereen hoe het in een huwelijk/samenwoon situatie geregeld moet worden is niet nodig. Ik vind het stuitend om te lezen dat deze vrouwen kennelijk niet goed op de hoogte zijn of in waanbeelden leven. Dat is helemaal niet het geval, ze maken afwegingen en keuzes, en komen dan uit bij de huidige situatie. En na een risico inschatting is dat kennelijk goed genoeg voor hen. Voor moralistische vingerwijzertjes die even komen uitleggen hoe het wel goed geregeld moet zijn is helemaal geen noodzaak.

  Wat mij betreft is de beste relatie die relatie waarin je van elkaar afhankelijk bent.

  • FloatingSoulPeter

   Je bent altijd van elkaar afhankelijk.
   Heel veel mensen beseffen dat niet of willen dat niet beseffen.
   Of denken dat zij de baas zijn.
   Het is geven en nemen. En dat is voor velen moeilijk.
   Anders heb je een zakenrelatie 😉

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. arek abramski

  tuurlijk maken ze zich niet druk om, wel eens van partneralimentatie gehoord?? de man verlies toch de helft van zijn inkomen aan de vrouw na de scheiding.

Reacties niet toegestaan