Winst Ryanair met meer dan de helft omhoog

Prijsvechter Ryanair heeft een sterk financieel kwartaal gedraaid, vooral dankzij goede boekingen voor zomervakanties. De nettowinst van de Ierse luchtvaartmaatschappij ging in het eerste kwartaal van het boekjaar met meer dan de helft (55 procent) omhoog tot 397 miljoen euro, maakte Ryanair maandag bekend.

Ook een fors lagere brandstofrekening stuwde de resultaten. De winst was veel beter dan verwacht. Analisten rekenden in doorsnee op een nettowinst van 342 miljoen euro. Ryanair waarschuwt wel voor toenemende concurrentie in de rest van het jaar. Het concern voorziet dat de tarieven van vliegtickets onder druk komen te staan door overcapaciteit. ,,Onze boekingen zijn sterk, maar we krijgen te maken met veel concurrentie'', zegt financieel topman Neil Sorahan. Concurrent easyJet waarschuwde hier vorige week ook al voor.

De omzet van Ryanair ging in het eerste kwartaal met 13 procent omhoog tot 1,91 miljard euro. Het aantal passagiers dat met de Ierse maatschappij vloog klom met 12 procent.

Eerdere winstverwachting

De luchtvaartmaatschappij houdt vast aan zijn eerdere winstverwachting voor heel het jaar. Het bedrijf voorziet een nettowinst van tussen de 1,4 en 1,45 miljard euro. Een jaar bedroeg de winst 1,32 miljard euro.

Ryanair klaagde eerder deze maand dat het verder wil groeien in Nederland maar dat het de daarvoor benodigde start- en landingstijden niet krijgt. De prijsvechter vermoedt dat de Nederlandse overheid KLM en Transavia wil beschermen. Ryanair gaat daarover klachten indienen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Europese Commissie.t.