Het astronomische bedrag dat banken moesten betalen als boete voor hun illegale praktijken

De illegale activiteiten van banken hebben tot de grootste financiële crisis in decennia geleid. Ze hebben daar de afgelopen jaren torenhoge boetes en schadevergoedingen voor betaald. In totaal ging het maar liefst om 290.000.000.000 euro.

De Britse CCP Research Foundation doet onderzoek naar de bedragen die banken kwijt zijn als ze worden betrapt op twijfelachtige of illegale praktijken. De organisatie concludeert dat de twintig grootste westerse banken tussen 2012 en 2016 ongeveer 290 miljard euro moesten betalen vanwege hun criminele activiteiten. Vooral Amerikaanse en Britse banken, zoals Bank of America en Royal Bank of Scotland, hebben diep in de buidel moeten tasten. In de top 20 staat één Nederlandse bank, de ING. Die moest bijna 1,1 miljard euro betalen. De onderzoekers berekenden niet alleen de boetes die banken kregen van overheden, maar ook de bedragen ze moesten betalen om gedupeerde klanten schadeloos te stellen en de rekeningen voor advocaten et cetera.

Banken hebben door welbewust slechte hypotheken te bundelen en te verkopen de grote financiële crisis van 2008 veroorzaakt. Ze sloten hypotheken af voor mensen die dat niet konden betalen en boden verzekeringen aan voor een bankkrediet, terwijl die nauwelijks dekking gaven. Dan was er nog het gemanipuleer met de Libor-rente, gerommel met valuta en het zaken doen met verboden landen als Iran, Soedan en Cuba. Voor dat laatste is ING fors beboet. De Rabobank staat niet in de top 20, terwijl die toch zeker net zoveel op zijn kerfstok heeft als andere banken.

Bron(nen):   Trouw