Consumentenprijzen lopen verder op

Nederlandse consumenten betaalden in september 1,5 procent meer voor goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is de inflatie voor consumenten iets opgelopen ten opzichte van augustus, toen nog sprake was van een prijsstijging op jaarbasis van 1,4 procent.

De sterkere stijging komt vooral op het conto van vliegtickets. Die waren in september 6 procent duurder dan in dezelfde maand van 2016. In augustus waren vliegtickets op jaarbasis nog 3 procent goedkoper.

Bij het CBS worden de consumentenprijzen bijgehouden in de Consumentenprijsindex (CPI). De CPI is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.