Bitcoingekte:”Experts worden niet langer vertrouwd, sociale media wel”

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zit met de handen in het haar. Mensen steken soms al hun spaargeld of zelfs geleend geld in Bitcoin. Hoe breng je hen aan het verstand dat investeren in de cryptomunt een wilde gok is? Revolutie De AFM waarschuwt wel, maar er is geen officieel toezicht, omdat de meeste cryptoprojecten niet als financiële producten worden beschouwd. Ondertussen vertoont de hype alle tekenen van een zeepbel en is er nog iets extra's: de gedachte een revolutie mee te maken. "Instappers krijgen het gevoel mee te doen aan iets nieuws en iets groots. Niemand kan voorspellen hoe cryptocurrency de wereld precies gaan veranderen, en daardoor is er veel ruimte om te dromen. Mensen die meedoen voelen zich daardoor goed en slim," aldus Lars van de Ven, specialist Fintech en Innovatie bij de AFM in het Algemeen Dagblad. Alleen maar speculatie Het is niet de blockchaintechnologie die ter discussie staat. Daar geloven de meeste experts wel in. Maar de digitale munten, daar bestaat grote twijfel over. Collega Leonard Franken: "Heel het idee van de cryptomunt als betalingsmiddel is uit het zicht verdwenen. Het is alleen nog speculatie. Wie kan mij nu nog uitleggen waarom een bitcoin meer dan 17.000 dollar waard is en een litecoin niet? Ze worden allebei niet gebruikt. De economische waarde van de munten is daarom volstrekt niet in te schatten."

Ook met de filosofie erachter heeft Franken niet zoveel. "Mensen zien het ontbreken van banken en andere tussenpersonen als voordeel van bitcoin en blockchain, maar is dat wel zo? Waar economische belangen groot zijn, is er altijd een groep die de macht naar zich toetrekt, zoals de de miners, de mensen die in staat zijn om nieuwe munten aan het systeem toe te voegen."

Averechts Daarnaast zijn er nog dubieuze blockchain-projecten, die met zogenoemde ICO's miljoenen ophalen. "Je maakt mij echt niet wijs dat je miljoenen nodig hebt om je concept te lanceren," aldus Van de Ven. Goed voorbeeld daarvan is het nieuwe blockchainbedrijf van Dirk Scheringa. Hij haalde deze week 10 miljoen dollar op. Daarvan gaat één miljoen naar de kernactiviteit van het bedrijf, de overige negen miljoen gebruikt hij om 'een financiële basis te leggen'.

Het is lastig om de mensen te beschermen. Ze luisteren namelijk niet. Franken: "Als je te vaak waarschuwt kan dat averechts werken. Vertrouwen heeft vandaag de dag een heel andere rol. Experts worden niet langer vertrouwd, sociale media wel. Rationeel uitpluizen wat de Bitcoin is, doen mensen nauwelijks. Het verstand is uitgeschakeld."

Bron(nen):   AD