‘We worden van de kaart geveegd door bedrijven uit de VS en Azië.’

Jaap Timmer maakte furore als topman van Philips. Op zijn 85e waarschuwt hij in de Volkskrant Nederland en Europa voor de ondergang. In de jaren negentig redde hij Philips met 'operatie Centurion' van de ondergang. Nu staat de hele Europese industrie er slecht voor, vindt Timmer.

'We worden van de kaart geveegd door bedrijven uit de VS en Azië die kunnen profiteren van hun grote thuismarkten en van daaruit wereldhegemonie bereiken. De Chinezen proberen nog een vuist tegen de Amerikanen te maken, met bedrijven als Alibaba en Tencent. Maar Europa is schaapachtig bezig. In 2000 werd in Lissabon besloten dat Europa de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld moest worden. Daar is in de praktijk niets van terechtgekomen. Alle aandacht ging in Europa naar de verkeerde thema's, zoals ruziën over Griekenland en het benadrukken van de eigen soevereiniteit.

Maar Nederland stelt mondiaal gezien niets voor. En Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk alleen ook niet. Een Brexit of een zelfstandig Catalonië nastreven is je kop in het zand steken. De essentiële vraag is: hoe kunnen we de gemeenschappelijke markt in Europa gebruiken om de wereldmachten VS en China naar de kroon te steken? Maar die boodschap wil er maar niet in."

Bron(nen):   De Volkskrant