Het gaat geweldig met de Nederlandse economie, maar er is één probleem

Ronkende nieuwsberichten vandaag over de Nederlandse economie. Het CBS concludeert dat de zogeheten brede welvaart omhoog gaat en ondertussen noteert het kabinet een begrotingsoverschot van 8 miljard. Maar niet alles is positief.

Het CBS meet in de Monitor Brede Welvaart hoe goed het gaat met Nederland, niet alleen economisch, maar ook op het gebied van wonen, gezondheid, veiligheid enz. Daaruit blijkt dat het uitstekend gaat met ‘de Nederlander’. 85 procent van de mensen geeft zijn of haar leven een 7 of hoger. Daarmee staan we op nummer 1 in Europa. Twee jaar geleden stonden we nog dertiende. Ook scoren we hoog als het gaat om werk, gezondheid en sociaal leven.

Maar er is één vlak waarop Nederland het belabberd doet: het milieu. De blootstelling aan fijnstof en de hoeveelheid opgewekte duurzame energie zijn wel enigszins verbeterd maar we bungelen nog altijd onderaan in Europa. Onze ecologische voetafdruk is vorig jaar zelfs met 8 procent gestegen: van 14 ton CO2-equivalenten per inwoner in 2016 naar 15 ton in 2017. De Nederlandse overheid lijkt vooral gericht op economische groei en vindt het milieu nog altijd niet zo belangrijk.

Bron(nen):   NOS