9 landen waar McDonald’s verboden is

Waar je in Nederland toch in elke stad minstens één McDonald’s vindt, is dat lang niet overal zo. Een economische crash, religieuze redenen of gezondheidsmotieven liggen ten grondslag aan het besluit van negen landen om de fastfoodketen te weren.

1. Bermuda
Bermuda heeft een wet die buitenlandse fastfoodketens verbiedt. In 1985 vond McDonald’s een maas in de wet door op een Amerikaanse legerbasis een vestiging te openen, maar de basis sloot in 1995 en daarmee ook de enige McDonald’s van Bermuda.

2. Iran
Door de gespannen verhoudingen met de VS is McDonald’s al sinds 1979 verboden in het streng islamitische land. Dat verbod geldt overigens ook voor alle andere Amerikaanse fastfoodketens.

3. Macedonië
Er waren zeven vestigingen van McDonald’s in het kleine Balkanstaatje. Maar in 2013 verloor degene die de McDonald’s-restaurants leidde zijn vergunning. Daarop moesten alle vestigingen sluiten.

4. Jemen
Vanwege de economische instabiliteit staat McDonald’s niet te springen om er een restaurant te openen. Bovendien hebben extremisten in het land gedreigd met militaire actie als de Amerikaanse keten toch een vestiging durft te openen.

5. Montenegro
In 2003 bracht McDonald’s een mobiele snackwagen naar het land, maar de overheid besloot in samenwerking met lokale bedrijven dat er geen permanente vestiging mocht komen.

6. Noord-Korea
Logischerwijs staat het streng communistische regime het niet toe dat er zoiets Amerikaans als een McDonald’s het land binnen komt.

7. Zimbabwe
In 2000 wilde de Amerikaanse fastfoodgigant een vestiging openen, maar toen crashte de economie in het Afrikaanse land en besloten de Amerikanen toch maar een betere markt op te zoeken.

8. Bolivia
De laatste vestiging sloot in 2002. Zowel de overheid als de inwoners van het Zuid-Amerikaanse land vonden het onwenselijk dat de bevolking naar zo’n groot bedrijf moest voor een hamburger. Bovendien heeft de huidige Boliviaanse president duidelijk gemaakt dat hij McDonald’s veel te ongezond vindt om zijn land binnen te laten.

9. IJsland
Tot de IJslandse economie in 2009 volledig crashte was er wel een McDonald’s. Hoewel het nu economisch weer prima gaat, zit het extreem op gezondheid gerichte land niet te wachten op een terugkeer van ‘s werelds bekendste fastfoodketen.

Bron(nen):   Business Insider