Frankrijk krijgt waarschuwing van het IMF

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft de regering van de socialistische president van Frankrijk, François Hollande, een gevoelige tik op de vingers gegeven. In een rapport over de Franse economie, dat gisteren werd gepubliceerd, waarschuwt het IMF dat Frankrijk achterop dreigt te raken bij Italië en Spanje als het land zijn economie niet hervormt. Het probleem zit 'm volgens het IMF vooral in het 'verlies aan concurrentiekracht.' '[Dit] zou ernstiger kunnen worden als de Franse economie zich niet in hetzelfde tempo aanpast als zijn voornaamste handelspartners, met name Italië en Spanje, die – na Duitsland – diepgaande hervormingen van hun arbeidsmarkt en dienstensector aan het doorvoeren zijn,' aldus het rapport. Pikant is dat de huidige directeur van het IMF, Christine Lagarde, minister van Financiën van Frankrijk was onder de vorige president Nicolas Sarkozy. De waarschuwing kwam op hetzelfde moment dat Louis Gallois, de vroegere hoofddirecteur van luchtvaartconcern EADS, met zijn analyse – in opdracht van Hollande – van de Franse economie naar buiten kwam. Volgens Gallois moet Frankrijk binnen twee jaar 30 miljard euro bezuinigen op de sociale voorzieningen om de 'ontkoppeling' van de Franse economie met die van zijn voornaamste concurrenten tegen te gaan. 'Het is wat ik een 'concurrentiekracht-schok' noem, een vertrouwensschok … om de afkalving te keren en de investeringen te bevorderen,' aldus Gallois. Gallois riep tevens op meer onderzoek te doen naar de ontginning van de enorme voorraden schaliegas in Frankrijk. Schaliegas, een soort aardgas, bevindt zich in poreus gesteente en kan met behulp van een techniek die bekend staat als 'fracking' (waarbij water onder hoge druk in de bodem wordt gepompt) worden gewonnen. Hollande heeft zich echter tot nu toe tegen de toepassing van deze techniek uitgesproken. De Franse regering zal vandaag reageren op de analyse van Gallois. Bron: Financial Times

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Die achterlijke ‘concurrentie’ die altijd met iedereen aan moeten gaan volgens de alwetende economen drijft ons allemaal naar de afgrond.

  Ieder land (en ieder mens) zou er goed aan doen zelfvoorzienend te zijn want dát is echte onafhankelijkheid.
  Door de eeuwigdurende concurrentie zijn we slaaf van onszelf en houden onszelf in die positie.

  Het trieste is dat we onszelf voorhouden dat dát de manier om ons leven te leven omdat ons dat wordt voorgehouden van wieg tot graf.

  Ga eens na wat je eerste levensbehoeften zijn: onderdak en voedsel. Daar ben je geen concurrentie met wat voor land voor nodig. Daar kun je zelf voor zorgen. Dan zou het ook een rotzorg zijn wat men in de rest van de wereld voor ‘belangrijk’ houdt. Dat komt immers altijd weer neer op consuMEREN om een ander te verrijken.

  • Genuine_Defector

   Onderdak en voedsel?

   En m’n iPad dan? Hoe moet dat zonder iPad?

   (in antwoord op grasspriet)
   • OverMyDeadBody

    Maak je maar geen zorgen. Dat wordt straks overleven zonder gas en olie. Zij die zonnepanelen hebben zijn de gelukkigen. Maar misschien ben ik dan gelukkiger af. Geen GSM … niks meer.
    Dat wordt dan op minimaal water leven en misschien brood ?
    Ik ben er klaar mee.

    Weg dan maar met die sociale voorzieningen.
    In Amerika e.d. draait het ook zonder werkende klasse.
    De zittende klasse, zoals Wientjes e.d., lacht z’n reet er straks helemaal af.

    Het minste wat je kan over komen is de geest geven.
    Maar daar ben je zelf bij.
    Het maakt allemaal toch meer niks uit.

    (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. OverMyDeadBody

  Christine Lagarde ? Woehahaha. Krimineel tot in het bot.

 3. Bert Hilhorst

  Hollande kan al voor zijn 60e met pensioen, die man heeft na zes maanden presidentschap al meer schade aan de economie toegebracht, dan Markje Rutte.

Reacties niet toegestaan