Vooral financiële banen verdwijnen door robotisering

Vooral werknemers in de financiële sector vrezen voor hun baan. Ze denken dat door automatisering veel werk zal verdwijnen in hun branche. Dat blijkt uit een enquête van Markteffect, in opdracht van fintech-bedrijf Onguard. Bijna 70 procent denkt dat robotisering het mes zet in de werkgelegenheid. Geen gekke gedachte: er is haast geen bank te bedenken die niet de zoveelste ontslagronde doormaakt. Bij de Rabobank verdwijnen 9.000 banen tot 2020. Ook ABN Amro heeft al duizenden banen geschrapt.

Het UWV stelt zelfs dat de financiële branche de enige sector is die structureel krimpt. Tussen 2012 en 2017 daalde het aantal banen met 15 procent. De schatting is dat er jaarlijks zo'n 3.800 financiële banen verdwijnen. Dat zou met name komen doordat klanten de meeste zaken online regelen. Daardoor verliezen vooral verzekeringsagenten, filiaalhouders en bankmedewerkers hun baan.

Robotisering zal de sector alleen maar verder onder druk zetten. Maar waar de financiële banen verdwijnen, komen er IT-banen bij. Werknemers kunnen zich dan ook het beste laten omscholen tot programmeur of data-specialist.

Bron: RTL Nieuws