Europees luchtruim raakt overvol: chaos dreigt

Steeds meer mensen stappen in een vliegtuig. Naar verwachting groeit het aantal vluchten in Europa met 53 procent tot 2040. Die explosieve toename van het aantal vliegbewegingen kunnen Europese luchthavens niet aan.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol. Die voorspelt dat het aantal passagiers dat last krijgt van vertragingen in ruim 20 jaar tijd vertienvoudigt naar dagelijks 470.000. Het is nu al erg druk: het afgelopen jaar verdubbelde het aantal minuten vertraging al ten opzichte van een jaar eerder.

David Marsh, dataonderzoeker bij Eurocontrol: “Straks krijgt bijna een half miljoen passagiers per dag met een vertraging tot twee uur te maken.” Eurocontrol denkt zelfs dat in 2040 1,5 miljoen vluchten helemaal niet kunnen plaatsvinden. “Het dreigt een puinhoop te worden”, stelt Marsh.

Doordat het zo druk wordt in het luchtruim en op de vliegvelden heeft elke vertraging direct grote gevolgen voor andere vluchten. Eurocontrol adviseert dan ook om luchthavens snel uit te breiden. Verder waarschuwt de organisatie voor de gevolgen van klimaatverandering. Extremere weersomstandigheden zullen tot nog meer vertragingen leiden.

Meer vluchten leiden tevens tot meer klimaatverandering dus misschien is niet meer luchthaven, maar minder vliegen de oplossing.

Bron(nen):   AD