Goede kans dat die mooie recensie op Tripadvisor of Yelp nep is

Als je recensies op sites als Yelp, Google of Tripavisor al te serieus neemt loop je een aanzienlijk risico belazerd te worden. De Standaard dook er in en ontdekte dat er heel veel nep-recensies op beoordelingssites staan.

Yelp, waar je restaurants kan beoordelen, schatte enkele jaren geleden zelf dat 20 procent van de inzendingen vals was. Om de eigen zaak een betere score te bezorgen, maar ook om de concurrent de grond in te schrijven. Ook Trip­advisor is niet altijd betrouwbaar, getuige het geval van een man die in 2017 erin slaagde een niet-bestaand restaurant tot het populairste van Londen te bombarderen.

Google meldde vorige maand nog dat het miljoenen reviews per week wist in zijn Google Play-winkel waar mensen apps downloaden. ‘Er zijn scores die volledig fake zijn. In andere ­gevallen betalen of belonen de app-ontwikkelaars gebruikers voor een vijfsterrenrecensie’, zegt het bedrijf in een blogbericht. Google zet sinds vorig jaar een systeem in dat met zowel menselijke als artificiële intelligentie valse reviews moet opsporen.

Als zoveel beoordelingen vals zijn, hoe kunnen we er dan mee omgaan? ‘We kunnen die systemen beter gebruiken als één informatiebron, in plaats van onze beslissingen er volledig op te baseren’, zegt Martijn Arets, onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht tegen De Standaard. ‘Je moet goed beseffen dat de systemen niet waterdicht zijn en dat een review niet altijd een correcte afspiegeling is van wat er gebeurd is.’

Bron(nen):   Dr Standaard