‘Rabobank en ING benadelen klanten met spaarhypotheek’

Mensen die na afloop van hun rentevaste periode hun spaarhypotheek willen verlengen moeten bij ING en Rabobank meer rente gaan betalen.

Nieuwe klanten kunnen geen spaarhypotheek meer afsluiten, maar wie hem al heeft, kan hem wel verlengen. Dat kost dan wel geld. Bij ING betaal je een opslag van 0,3 procent en bij Rabobank is de opslag 0,35 procent voor een nieuwe 10 jaar rentevaste lening.

Volgens de Consumentenbond is het doel enkel om klanten richting een andere hypotheekvorm te sturen, terwijl dat vrijwel altijd ongunstiger is. Wie een spaarhypotheek heeft, lost niet direct af, maar spaart belastingvrij tegen hetzelfde rentetarief. Na dertig jaar los je de hypotheek in één keer af. De hypotheekrente kan over de volledige som worden afgetrokken.

ING en Rabobank beweren dat een hogere rente hierdoor juist gunstig uit kan pakken, maar de Consumentenbond spreekt dat tegen. Dat zou pas het geval zijn na twee derde van de looptijd. Voor mensen met een bankspaarhypotheek is de renteopslag te allen tijde onvoordelig.

Bovendien keurt de bond het af dat een belastingvoordeel dat is bedoeld om huizenbezit te stimuleren in de zakken van banken verdwijnt. De Consumentenbond heeft daarom een bezwaar ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten.

Bron(nen):   De Telegraaf