De 400 rijkste Amerikanen bezitten meer dan de 150 miljoen armste

Het verschil tussen rijk en arm wordt overal in de westerse wereld steeds groter, maar nergens is de welvaartsverdeling zo scheef als in de VS. Uit een nieuwe studie blijkt dat de 400 rijkste Amerikanen meer bezitten dan de 150 miljoen armste.

Dat komt er op neer dat de 0,00025 procent met het hoogste inkomen meer hebben dan de 60 procent armsten. Econoom aan de University of California Gabriel Zucman schrijft erover in een paper. Zijn analyse vergroot de druk om de belasting voor de ultrarijken te verhogen.

De studie van Zucman wees ook uit dat de 400 rijkste Amerikanen hun rijkdom hebben verdrievoudigd sinds de jaren tachtig. Het aandeel van de armste 60 procent daalde ondertussen van 5,7 procent in 1987 naar 2,1 procent in 2014, schrijft The Washington Post.

“De verdeling van de welvaart in de VS is terug op het niveau van de Roaring Twenties,” schrijft Zucman. En aangezien geld macht betekent, is de invloed daarvan op het politieke systeem groot, merkt hij op.

De top-econoom is dan ook, net als een meerderheid van de bevolking, groot voorstander van het fors verhogen van de belastingen voor de rijkste Amerikanen.

Bron(nen):   The Huffington Post