Waarom de economie van Nederland het zo slecht doet

Terwijl de economie van Duitsland en Frankrijk groeiden is de Nederlandse economie met 1,1 % gekrompen. We doen het zelfs slechter dan Spanje en Italië. Het is zelfs de sterkste kwartaalkrimp sinds de lente van 2009, toen Nederland midden in de grote recessie zat. Na die recessie volgde zeven kwartalen met redelijke groei. Tot  begin 2011, toen werd  het bruto binnenlands product (bbp) weer kleiner. Pas in het eerste kwartaal van 2012 was er weer een beetje groei. Dat duurde niet lang. Nederland doet het nu veel slechter dan alle Europese landen. Hoe komt dat? Mathijs Bouman geeft op Z24 vier redenen: 1. Nederland, vooral afhankelijk van export, is gevoeliger voor veranderingen in de wereldeconomie 2. De vraaguitval in het binnenland 3. Politieke onrust 4. Het is een momentopname Lees zijn heldere analyse hier

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart Matthesius

  We doen het HELEMAAL niet slecht.

 2. Jannie Ooms

  Als ik zo de berichten eens aanhoor, doen we het wél slecht. We krijgen allemaal veel minder te besteden. Hoeveel minder is onbekend. En daarom houdt iedereen zijn hand op de knip.
  Voor zover mogelijk proberen we een buffertje aan te leggen. Dan maar een paar keer minder uit eten, een goedkopere vakantie, het bankstel kan nog wel even mee, de nieuwe TV moet nog maar even wachten, die winterjas was verleden jaar nog lekker warm, dus een nieuwe is niet echt nodig… We sparen met zijn allen voor de slechte tijden die zijn voorspeld. De middenstand is de dupe en gaat massaal failliet.
  Ik ben maar een eenvoudige huisvrouw, economie heette in mijn tijd nog boekhouden, maar ik denk dat er sprake is van een self-fulfilling profecy. De regering zegt dat het slecht gaat, en als gevolg daarvan blijft de burger op de centjes zitten in plaats van geld uit te geven. En zo gaat volgens mij de binnenlandse consumptie naar de verdommenis.
  Bij een regering die optimisme had uitgestraald en niet, tegelijk met draconische bezuinigingen ook nog eens zo nodig moest gaan nivelleren, had de burger mogelijk anders gereageerd en had de economie een duwtje in de rug gekregen in plaats van een schop onder de kont.

 3. fAntOOmpArAdOx

  Rutte heeft de aanval ingezet op de werklozen. Hij twijfelt nu al aan meer bezuinigen. Rutte verziekt het doelbewust voor velen.
  Het gaat echt bereslecht en dat pas na 2 jaar Rutte.

 4. janneke123

  Weet je waarom we het zo slecht doen?
  We worden massaal het graf in gepraat door zenders als Radio 1, TV journaals en BNR.
  Ik heb besloten me goeddeels af te sluiten voor al die negatieve berichtgeving en meer te genieten van het leven.

 5. IngeborgNL

  Je kan alleen maar hopen dat het zoals Bouman zegt een ‘momentopname’ is. Durven we er aan te denken wat het betekent als je die krimp vier kwartalen achtereen op de borden ziet?

 6. On Fiverr

  De meeste Nederlanders zijn schijtluizen. Als ze wat minder zouden sparen (met de rente van tegenwoordig word je daar niet echt veel beter van trouwens), en gewoon normaal geld uit zouden geven, dan zou Nederland er een stuk beter voor staan dan nu. Van de regering moet je het sowieso niet hebben. Stelletje oelewappers allemaal. Gewoon optimistischer zijn, en meer genieten, dat is alles wat nodig is om Nederland weer uit het slop te trekken.

Reacties niet toegestaan