Nog meer enge plaatjes over de economie

Als er geen economische groei is, dan is er paniek. Want als de economie niet groeit, dan groeit wel de werkloosheid, omdat de productiviteit blijft groeien. En stijgen de overheidstekorten, wordt de vergrijzing een groter probleem, en de zorgkosten. Dat maakt onderstaande plaatjes griezelig. Al vijf jaar geen groei en ook niet in zicht  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  We zijn met zijn allen zo bang gemaakt door verhoogde belastingen en nivelleringsplannen, dat we alleen nog denken aan het vormen van een buffertje voor de barre tijden die ons volgens het kabinet te wachten staan.

  Daarnaast raken er door de aanpak van het kabinet tienduizenden hun baan kwijt, mensen die veel korter aanspraak zullen kunnen maken op werkloosheidsuitkering dan de huidige werklozen.

  Is het daarom gek dat iedereen zijn hand op de knip houdt en alleen de hoognodige uitgaven doet? Dat daarom de binnenlandse vraag totaal instort en daarmee de economie? De middenstand, garagebedrijven, aannemers, zelfs notarissen en advocaten de deuren moeten sluiten en hun personeel op straat zetten? etc. failliet gaan?

  De plannen van Rutte en Samson zullen desastreus uitpakken. Over vier jaar worden die twee gewipt. Logisch. Rutte en Samson zullen er persoonlijk de gevolgen niet van ondervinden. Dan worden ze Commissaris van de Koningin en burgemeester van een grote stad.

  • Betweter

   Het grote probleem van de nivelleringsmaatregelen is vooral dat het geen structurele oplossing biedt.
   Veel angstaanjagender:
   Door de vergrijzing zal de beroepsbevolking de komende tijd blijven krimpen wat inhoudt dat er minder mensen werken, maar meer mensen onderhouden moeten worden. Minder werkenden betekent minder productie (tenzij mensen productiever worden), dus er is minder koek te verdelen.
   Mijn angst is dat dit nog jaren door blijft gaan en de werkenden het land uit worden gejaagd door belastingverhogingen. De belastingdruk is al idioot hoog en met nog hogere belastingen wordt het steeds verleidelijker om ook maar een uitkering te gaan genieten.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. grasspriet

  Ieder kind kan op 2 vingers natellen dat je niet eeuwig kunt blijven groeien als economie. En waarom zou je ook? Wat is het nut van eeuwige economische groei?

  We hebben alles wat we nodig hebben. Daarnaast kan onze planeet geen eeuwige economische groei van het menselijk ras aan.

  Waar gaat het over?

  Ieder mens wil vooral 2 dingen; een dak boven zijn hoofd en voedsel.

  Daarvoor hoef je niet als economie altijd maar te groeien. Je moet juist zorgen dat je als economie zo zelfvoorzienend mogelijk bent en zodoende niet afhankelijk van andere economieën. En dan het beste ook nog eens zo lokaal mogelijk.

  De waanzin van dit alles treft mij steeds weer. En het ergste vind ik nog wel dat de meeste mensen als een kip zonder kop achter de mensen aanhollen die dit soort dingen roepen.

  • Pietje_Precies

   mee eens, maar het hele overheidsfinancieringsmodel is dat elke euro nu uitgegeven straks maar als een kwartje per burger aanvoelt ervan uitgaande dat de (beroeps)bevolking groeit. Als mensen én vergeten dood te gaan én de beroepsbevolking niet groeit, moet dit model op de schop. daar zijn we nu langzaam mee bezig.

   (in antwoord op grasspriet)

Reacties niet toegestaan