Aantal executieveilingen woningen in 10 jaar verviervoudigd

Het wordt steeds ellendiger op de Nederlandse huizenmarkt. De gemiddelde huizenprijs daalt verder. Vorige maand lag de prijs 8% lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het aantal executieveilingen is de laatste 10 jaar verviervoudigd. Dit jaar worden naar verwachting ruim 2.500 huizen geveild, omdat de eigenaren in betalingsproblemen zijn gekomen. Vorig jaar waren dat er zo'n 1.900, 10 jaar geleden 600, dat bericht NRC op basis van  cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Huizenveilingen komen voor onder alle lagen van de bevolking en bij alle soorten woningen, van rijtjeshuizen tot kapitale villa’s. Volgens de notarissen zijn bezitters van twee huizen een nieuwe groep die tot een executieveiling gedwongen wordt. Zij kochten een nieuw huis terwijl hun oude huis onverkocht bleef.

Bron(nen):   NRC Handelsblad       

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. besserwessie

  Al met al zijn het nog niet echt veel executies.
  De gekte op de woningmarkt heeft de politiek gecreeerd door het toestaaan van bizarre hypotheek constructies zoals een aflossingsvrije belegginghypotheek.
  De meeste woningkopers kijken alleen naar de netto maandlast en niet naar de consequenties bij inkomensverlies bij scheiding of het verliezen van een baan.

  • Peter Bakker

   Gezien het aantal echtscheidingen en het aantal mensen wat de afgelopen tijd een baan verloren heeft lijkt het er meer op dat de meeste mensen rekening gehouden hebben met de consequenties hiervan. Anders zou het aantal executieveilingen veel hoger gelegen hebben.
   De ‘gekte’ op de huizenmarkt had meer te maken met een tekort aan huizenen toenemend aantal 2-verdieners dan met een ‘aflossingsvrije beleggingshypotheek’. De onbeperkte geldcreatie van de EU heeft als gevolg dat de inflatie de komende jaren op zal lopen. Dat is goed voor de schuldenaren (bijv: huizenbezitters, overheid) omdat daardoor de schuld relatief gezien afneemt.

   (in antwoord op besserwessie)
 2. Peter Bakker

  Deze kop getuigt van stemmingmakerij. In NL is het aantal gedwongen executieveilingen absoluut gezien erg laag. Een kleine stijging hiervan geeft procentueel direct een hoog percentage omdat het over een klein aantal gaat. Ten opzichte van alle overige landen en het aantal huizen in NL (5 miljoen?) is het nog steeds een zeer klein aantal. Er is (nog) geen probleem op de Nederlandse huizenmarkt ondanks dat veel (belanhebbende) partijen ons dat graag doen geloven. Laat je niet gek maken!

Reacties niet toegestaan