Uber verruilt een brievenbus op Bermuda voor belastingparadijs Nederland

Opnieuw is er een grote multinational die de voordelen van belastingparadijs Nederland heeft opgemerkt. Taxibedrijf Uber had een brievenbusfirma op Bermuda, maar een postbus in Nederland blijkt meer belastingwinst op te leveren.

Het bedrijf heeft het intellectueel eigendom terug verhuisd naar ons land. Het kan hier rekenen op een belastingaftrek over de winst van 5,5 miljard euro meldt persbureau Bloomberg. Uber heeft daarover afspraken gemaakt met de Belastingdienst, zodat de aftrek is gegarandeerd. De online taxi-onderneming is vooralsnog niet winstgevend, maar als het bedrijf wel winst gaat maken, hoeft het dus over de eerste 5,5 miljard euro geen belasting te betalen.

Al sinds 2013 is het Uber-hoofdkantoor voor niet-Amerikaanse activiteiten gevestigd in Amsterdam vanwege de gunstige Nederlandse belastingtarieven voor bedrijven. Het bedrijf heeft er, net als veel multinationals, een handje van om constructies op te tuigen, waarmee op grote schaal belasting kan worden ontweken. En Nederland helpt daar graag bij.