'AEX stijgt in 2014 naar 430 punten'

Economie
door anp
donderdag, 26 december 2013 om 17:08
welingelichtekringen header 1
De AEX sluit 2014 af met een stand van 430 punten. Dat is de gemiddelde verwachting onder marktkenners. Het beursklimaat zal vooral worden bepaald door een aanzwellend economisch herstel enerzijds en het beleid van centrale banken anderzijds.
Ben Steinebach, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro verwacht dat de AEX-index in 2014 met zo'n 10 procent stijgt tot een stand van 435 à 440 punten. ,,Wij zijn positief over de aandelenmarkt. De waarderingen van met name Europese aandelen zijn aantrekkelijk.''
De aandelenkoersen worden volgens hem vooral gestuwd door een verder aantrekkende wereldeconomie. Maar de beurzen zullen volgens hem niet in een rechte lijn omhoog gaan. ,,Er kan natuurlijk van alles misgaan. Er kan bijvoorbeeld weer een land in de problemen komen in Europa. En ik ben benieuwd naar de effecten van het afbouwen (tapering) van het steun­programma van de Amerikaanse centrale bank'', aldus Steinebach.
Marktanalist
Emile Cardon, marktanalist bij Rabobank, is iets voorzichtiger en denkt dat de AEX volgend jaar met ongeveer 5 procent stijgt tot 420 punten. ,,De afgelopen twee jaar zijn heel goed geweest voor aandelen, daardoor zal het in 2014 allemaal wat minder hard stijgen. Er is al heel veel goed nieuws geweest, het aantal factoren dat de beurs nog omhoog stuwt neemt af. De tapering zet ook een rem op de beurs; het goedkope geld van de Amerikaanse centrale bank is een belangrijke drijfveer geweest voor aandelenmarkten''.
Corné van Zeijl, beheerder van het SNS Nederlands Aandelenfonds, verwacht dat de AEX stijgt tot 430 punten. Die stijging zal volgens hem vooral voortkomen uit hogere winsten in het bedrijfsleven, aangejaagd door een toenemende economische groei. Van Zeijl denkt niet dat de markten gedrukt zullen worden door de steunafbouw van de Fed. ,,Dat effect hadden we al moeten zien.''
Ook ING houdt rekening met een remmende werking van tapering door de Fed, hoewel de ingrediënten voor een verdere opmars aanwezig zijn. ,,We kunnen een kleine correctie niet uitsluiten, maar zien die daling als een goed moment om in te stappen.'' De aanname van verdere koersstijgingen van ING stoelt op voorspellingen van een lage inflatie, lage rentes, blijvende steun van centrale banken en de aanhoudende verschuiving uit allerhande beleggingscategorieën naar aandelen.