Al afgestudeerd en nog steeds wachten op een kamer: wachttijd is 4 tot 7 jaar

Economie
maandag, 10 oktober 2022 om 11:28
anp 443750727
Het klinkt bizar, en dat is het ook. Studenten moeten in veel Nederlandse steden (bijna) net zo lang wachten op een kamer als de lengte van hun studie. In Amsterdam, Leiden, Wageningen en Den Haag is de wachttijd meer dan vier jaar, ontdekte RTL Nieuws.
"Het is heel kwalijk dat de wachttijd zo lang is. Dat geeft aan dat er een enorm huizentekort is voor studenten en dat moet snel opgelost worden”, zegt directeur van koepelorganisatie van studentenhuisvesters Jolan de Bie. Zo is de gemiddelde wachttijd in Utrecht bijna vijf jaar, maar nooit minder dan 2,5 jaar. Het komt zelfs voor dat personen meer dan tien jaar ingeschreven staan.
AbsurdistischEr is een groot probleem met de doorstroom. Na het afstuderen moeten studenten hun kamer verlaten, maar dan mogen ze aanschuiven in de volgende wachtrij, namelijk die voor een sociale huurwoning. Daarom zijn speciale jongerenwoningen bedacht voor jongeren tot 28 jaar. Helaas is de wachttijd daarvoor in Zeist bijvoorbeeld negen jaar en negen maanden. In Amsterdam moet je bijna acht jaar wachten op een jongerenwoning via een woningcorporatie.
Bron(nen): RTL Nieuws