"Al dat geschrijf over die eurocrisis is slechts gezwets"

Economie
door Gerard Driehuismaandag, 05 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het gaat prima met de euro. meent Helmut Schmidt (93). De euro is stabieler dan de D-mark ooit was, dus wat is het probleem, sprak hij tegen het congres van de SPD en vertaald in NRC. "Men kan de Europese geschiedenis" schrijft Schmidt, 'opvatten als een schier eindeloze opeen"volging van strijd tussen periferie en centrum en omgekeerd tussen centrum en periferie. Daarbij bleef het centrum steeds weer het doorslaggevende slagveld."(....)
"Dankzij het uitgebreide voorwerk door Jaques Delors (destijds voorzitter van de Europese Commissie) hebben Mitterrand en Kohl in 1991 in Maastricht de gemeenschappelijke euromunt in het leven geroepen, die vervolgens in het jaar 2001, tien jaar later, tastbaar is geworden. Ten grondslag eraan lag weer de Franse bezorgdheid voor een oppermachtig Duitsland – preciezer gezegd: voor een oppermachtige D-mark.
De euro is de op een na belangrijkste munt van de wereldeconomie. De Europese munt is zowel intern als in de verhoudingen met de buitenwereld tot nu toe stabieler dan de Amerikaanse dollar – en stabieler dan de D-mark in zijn laatste tien jaar is geweest. Al het geklets en geschrijf over een zogenaamde ‘eurocrisis’ is lichtvaardig gezwets van media, van journalisten en van politici."
Bron(nen): Die Welt