Amsterdamse burgemeester pleit voor lokale experimenten met terrassen en musea

Economie
maandag, 04 mei 2020 om 9:44
welingelichtekringen header 1
Één groot terras op de Nieuwmarkt in Amsterdam, het openen van Artis en het Rijksmuseum, Burgemeester Femke Halsema wil ruimte voor plaatselijke experimenten, zei ze gisteravond in Op1.
“Je kunt het virus niet bestrijden met repressie,” zei de burgemeester van de hoofdstad. “De boodschap was om zoveel mogelijk binnen te blijven, nu moeten we de overgang maken naar afstand houden. Dat is de enige manier waarop mensen het langdurig kunnen volhouden.”
Ze wil naar Spaans voorbeeld gaan werken met gescheiden leeftijdsgroepen in bijvoorbeeld Artis of bepaalde musea. Amsterdammers hebben perspectief nodig op verbetering van de situatie, vindt ze. Ook wil ze eerlijk zijn: “Ja, er zal een deel van de horeca of van culturele instellingen verdwijnen door de virusuitbraak.”
Halsema staat positief tegenover een idee van café-eigenaren rond de Nieuwmarkt. Zij willen één groot terras maken waarbij maar op één plaats drankjes worden uitgedeeld. Alle ondernemers zouden delen in de omzet. “De crisisbestrijding komt van bovenaf, vanuit het kabinet, en dat doen ze hartstikke goed. Maar als je de bevolking wil helpen moet je nu lokaal initiatief een kans geven, met de regie zo dicht mogelijk bij de mensen zelf.”
Bron(nen): AD