ANVR: reizen naar verre bestemmingen kan weer ondanks reisadvies

Economie
door anp
woensdag, 15 september 2021 om 10:28
anvr reizen naar verre bestemmingen kan weer ondanks reisadvies1631696004
Reisorganisaties kunnen weer beginnen met het uitvoeren van verre reizen naar 'oranje bestemmingen' buiten Europa, ondanks het nog altijd geldende negatieve reisadvies van de overheid voor dit soort trips. Dat kondigt reisbranchekoepel ANVR aan, die tot nu toe wel de lijn van de overheid volgde.
De organisatie heeft er geen zicht op welke reizen precies weer gaan vertrekken, maar weet wel dat er veel reizigers zijn die weer op een verre vakantie willen. Wat de ANVR betreft staat niets aangesloten reisorganisaties in de weg om reizen naar oranje bestemmingen weer aan te bieden. Die zouden goed kunnen als een klant zijn reis naar een oranje bestemming bewust heeft geboekt en de reisonderneming op het moment van vertrek de reis verantwoord en veilig kan uitvoeren.
"Het is aan iedere reisorganisatie afzonderlijk om de afweging te maken", zegt een woordvoerster. Ze verwijst ook naar Corendon dat al langer reizen naar het buiten de EU gelegen Turkije aanbiedt. Daarnaast benadrukt ze dat bijna 80 procent van de Nederlandse 18-plussers volledig is gevaccineerd. Daardoor zou de situatie nu anders zijn dan voorheen.
Vanaf 22 september vervalt bovendien de quarantaineplicht voor gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus. Dat heeft het kabinet dinsdagavond laten weten.
Heeft iemand geboekt naar een gele bestemming en verandert voor vertrek de bestemming naar oranje, dan heeft de klant in overleg met de reisorganisatie de mogelijkheid om te gaan of om zijn reis om te boeken. Volgens de zegsvrouw van de ANVR zijn er verder genoeg reisverzekeringen die dekking bieden naar oranje bestemmingen, al raadt ze iedereen wel aan om goed de polis te checken.
De reisbranche roept de overheid ook op om de reisadviezen voor verre bestemmingen aan te passen. Een ander heikel punt voor de branche is de steun vanuit de overheid, die binnenkort afloopt. De ANVR heeft er de afgelopen weken bij de overheid nadrukkelijk op aangedrongen om de steunmaatregelen te verlengen en zegt dit ook de komende weken te blijven doen.