Apple en Microsoft zorgen voor mineurstemming

Economie
door anp
woensdag, 22 juli 2015 om 21:27
apple en microsoft zorgen voor mineurstemming1437593769
De Amerikaanse beurzen stonden woensdag vanaf de openingsbel eensgezind lager. Beleggers reageerden op een reeks aan bedrijfsresultaten. Technologiereuzen Apple en Microsoft stonden negatief in de de schijnwerpers na tegenvallende prestaties. De zwaargewichten drukten daarmee stevig op het sentiment.
De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.20 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent in de min op 17.837 punten. Ook de S&P deed een stap terug. De brede graadmeter verloor 0,3 procent tot 2113 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde een min van 0,8 procent op 5168 punten.
Apple zag een openingsverlies van ruim 6 procent wat afvlakken, maar speelde desondanks ruim 4,4 procent kwijt. Het aan de Nasdaq genoteerde concern wist in het tweede kwartaal bijna twee keer zoveel winst te boeken als een jaar eerder. Maar tegenvallende iPhone-verkopen zorgden voor een domper.
Microsoft
Branchegenoot Microsoft zette het grootste kwartaalverlies uit zijn geschiedenis in de boeken: zo'n 3,2 miljard dollar (circa 2,9 miljard euro). Het bedrijf moest flink bloeden voor de afschrijving die het deed op de Nokia-divisie en daalde op de beurs 4 procent.
Ook Yahoo (min 0,9 procent) ging omlaag. Het internetbedrijf kwam met een omzetverwachting die kenners tegenviel. Luchtvaartconcern Boeing verlaagde zijn winstverwachting vanwege kostenoverschrijdingen bij de bouw van een nieuw tanktoestel, maar steeg desondanks 0,3 procent.
Whirlpool
Het was niet alleen maar negatief nieuws dat bedrijven naar buiten brengen. Voedselfabrikant Campbell Soup (plus 1,5 procent) schroefde zijn winstverwachting juist iets op. En witgoedfabrikant Whirlpool (plus 7,9 procent) liet weten in het tweede kwartaal voor een record aan wasmachines, vaatwassers en koelkasten te hebben verkocht.
De euro noteerde op 1,0912 dollar tegen 1,0894 dollar bij het einde van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,4 procent tot 49,14 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper en kostte 56,01 dollar per vat.