'Bank gunt huizenkoper geen lage hypotheek'

Economie
door anp
vrijdag, 26 juli 2013 om 10:19
bank gunt huizenkoper geen lage hypotheek 1374827052
Huizenkopers die een hypotheek willen afsluiten, hebben nog onvoldoende profijt van de lage rentestanden op de kapitaalmarkt. Banken geven nog altijd maar slechts de helft van de rentedaling door aan de consument, constateert de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.
Hoewel de financieringskosten voor banken gedaald zijn, rekenen banken alsmaar meer marge bij het vaststellen van hun hypotheekrente. Van mei 2012 tot en met mei dit jaar is de gemiddelde hypotheekrente die klanten moeten betalen met 0,56 procentpunt gedaald (van 4,33 procent naar 3,77 procent). Tegelijkertijd is de extra winstmarge van de banken gestegen met 0,58 procentpunt (0,38 procent naar 0,96 procent), zo blijkt uit de Rentebarometer van VEH.
De belangenvereniging roept de overheid op om in te grijpen en een maximum te stellen aan de winstmarges op hypotheken. ,,Banken zeggen dat ze hiermee hun solvabiliteit verbeteren, maar dit verhogen van de speklaag komt dan wel op een heel ongunstig moment. Hypotheken zijn hierdoor veel duurder dan nodig. Dit is slecht voor de woningmarkt'', aldus een woordvoerster.