Beide hoogovens Tata Steel bij IJmuiden produceren weer ijzer

Economie
door anp
dinsdag, 06 februari 2024 om 20:36
anp060224131 1
VELSEN-NOORD (ANP) - Op het terrein van Tata Steel Nederland bij IJmuiden staan beide hoogovens weer aan. Een van de twee hoogovens was maandenlang buiten gebruik voor een grote renovatie, maar nu produceert die installatie weer ijzer. Tijdens de renovatie plaatste Tata Steel ook extra kappen op de hoogoven die de uitstoot van fijnstof, zware metalen en lood moeten verminderen.
Om vloeibaar ruwijzer uit de hoogovens te vervoeren naar de nabijgelegen staalfabriek, wordt er telkens een gat in de hoogoven geboord om het ruwijzer af te tappen. Daarbij komen schadelijke stoffen vrij die met de warme lucht omhooggaan. De nieuwe, grote 'afzuigkappen' moeten die stoffen afvangen. Transportbanden die bijvoorbeeld kolen of pellets naar de over vervoeren, zijn nu ook overkapt om het verwaaien van stof tegen te gaan, meldt Tata Steel.
Tata Steel heeft ook bij de andere hoogoven dit soort afzuigkappen geplaatst. De grote renovatie van één van de twee hoogovens was dan ook vooral bedoeld als een soort reguliere opknapbeurt van de oven, die eens in de paar decennia plaatsvindt. Die tien maanden durende uitschakeling van Hoogoven 6, zoals die officieel heet, is volgens Tata Steel de laatste die ooit op het staalfabrieksterrein plaatsvindt.
Windscherm
Het is namelijk de bedoeling dat het bedrijf overstapt op een vorm van staalproductie met aardgas, wat later vervangen wordt door waterstof, en elektriciteit. Voor hoogovens is het dan verleden tijd. Uiterlijk in 2029 moeten een eerste hoogoven en een kooksfabriek, die werken met vervuilende kolen, weg zijn om plaats te maken voor nieuwe installaties. In 2035 volgen de pas gerenoveerde hoogoven en een andere kooksfabriek.
De impact van Tata Steel op de gezondheid van omwonenden is al jaren een belangrijk punt van kritiek. Die nam sterk toe toen in 2018 zogeheten grafietregens neerdaalden in de omgeving rond Tata Steel. Het ging om stofwolken die ontstonden bij de verwerking van een restproduct door het bedrijf Harsco op het terrein van de staalfabrikant.
De afgelopen jaren heeft Tata Steel geïnvesteerd in maatregelen om schade aan de omgeving te verminderen. Onlangs nam het bedrijf een nieuwe afzuiginstallatie bij zijn pelletfabriek en een extra afzuiginstallatie bij zijn staalfabriek in gebruik. Aan de zuidwestkant van het fabrieksterrein bouwt Tata Steel ook aan een 18 meter hoog windscherm van ongeveer 1 kilometer lengte. Dat moet ook het wegwaaien van schadelijke stoffen voorkomen. Alle verbetermaatregelen bij elkaar kosten volgens Tata Steel zo'n 300 miljoen euro.