Biden dwarsboomt Chinese chipindustrie met nieuwe exportregels

Economie
door anp
zaterdag, 08 oktober 2022 om 12:44
biden dwarsboomt chinese chipindustrie met nieuwe exportregels1665227164
De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft nieuwe exportregels gepresenteerd, bedoeld om de technologische en militaire vooruitgang van China te vertragen. Zo zouden Amerikaanse chipbedrijven moeten stoppen met de levering van bepaalde apparatuur aan branchegenoten die volledig in Chinese handen zijn.
De Amerikaanse regering wil ook voorkomen dat buitenlandse bedrijven geavanceerde chips aan China verkopen. Ook het leveren van apparatuur aan Chinese bedrijven waarmee ze hun eigen chips kunnen maken zou moeten worden gestopt. De Amerikanen hebben echter geen enkele belofte gekregen over soortgelijke maatregelen door geallieerde naties, heeft de regering toegegeven.
"Met deze maatregelen zouden de Chinezen jaren teruggezet kunnen worden", zegt een cyberbeveiligingsexpert van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS), een Amerikaanse denktank. Volgens hem grijpt het huidige beleid terug op de strenge regelgeving ten tijde van het hoogtepunt van de Koude Oorlog.
De relatie tussen China en Amerika is al langere tijd gespannen. Vorig jaar ging de Amerikaanse Senaat akkoord met enorme investeringen om de economische macht van China terug te dringen, vooral op technologisch gebied. Ook breidde Biden de lijst uit van Chinese ondernemingen waarin niet langer geïnvesteerd mag worden.