BlackBerry overgenomen door investeerder

Economie
maandag, 23 september 2013 om 20:05
welingelichtekringen header 1
Smartphonefabrikant BlackBerry verdwijnt van de beurs. Het bedrijf heeft met zijn grootste aandeelhouder een voorlopig akkoord bereikt over een overname. Fairfax Financial Holdings leidt een consortium van investeerders die de Canadese mobieltjesfabrikant van de beurs halen zodra het boeken onderzoek en de overname is afgerond. De aandeelhouder biedt een bedrag van 9 dollar per aandeel en waardeert het bedrijf daarmee op in totaal 4,7 miljard dollar.
Vorige week maakte BlackBerry bekend 40 procent van zijn werknemers naar huis te sturen en een enorme reorganisatie door te voeren. In totaal worden er 4500 banen geschrapt. De firma liet toen ook weten in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna 1 miljard dollar te hebben geleden en bovendien bijna hetzelfde bedrag af te moeten schrijven.
Blackberry is groot geworden met smartphones met een toetsenbord en was vooral onder zakelijke gebruikers jarenlang marktleider. De afgelopen 2 jaar verloor het bedrijf de slag om de klant en trokken zakelijke klanten massaal naar Apple en Samsung. Onder jongeren weet het bedrijf alleen klanten te werven als goedkoop alternatief voor de duurdere concurrentie. In de zakelijke markt heeft het bedrijf nog een aardig marktaandeel een een goede naam. Afgelopen jaar heeft Blackberry de overstap gemaakt naar toestellen met touchscreens. Het bedrijf was hierin echter lang niet zo succesvol als haar concurrentie.