CNV wil 30-urige werkweek: goed voor gezondheid en productiviteit

Economie
zaterdag, 14 december 2019 om 12:12
hh 84521162 1
Een werkweek van 30 uur zou beter zijn voor iedereen. Het vergroot de productiviteit en verbetert de gezondheid van werknemers. Volgens vakbond CNV moet de kortere werkweek dan ook de nieuwe norm worden. Meerdere onderzoeken in binnen- en buitenland ondersteunen dit idee.
Een onderzoek van Maurice de Hond onder 3.000 Nederlandse werkenden wijst uit dat 45 procent het gevoel heeft knel te zitten tussen werk en privé. Bijna 60 procent wil meer tijd voor het privéleven. Zo'n 54 procent ervaart een hoge werkdruk en 16 procent zit tegen een burn-out aan.
"We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Met deze alarmerende cijfers trekken wij aan de noodrem. Dit vraagt om een nieuwe balans voor werkenden, waarmee zij beter in staat zijn om werk en privé te combineren, minder vatbaar zijn voor ziekteverzuim en burn-outs. En waarmee ze gezond hun steeds hogere pensioenleeftijd kunnen halen”.
De vakbond denkt dat de maatschappelijke winst van een 30-urige werkweek groot is. Dat komt door een lager ziekteverzuim, een hogere productiviteit en meer tijd om te zorgen. "Deze opbrengst kunnen we gebruiken om de belasting op arbeid te verlagen, zodat de lonen omhoog kunnen. Het voorkomt dat werkenden erop achteruit gaan door de kortere werkweek’’, schrijft CNV.
In Zweden heeft een groot experiment met een kortere werkweek al uitgewezen dat het verzuim daardoor omlaag gaat en de productiviteit omhoog. Werknemers zijn bovendien veel gelukkiger.