Crypto: Sam Bankman-Fried, de goeiige held die toch een schurk blijkt

Economie
zondag, 13 november 2022 om 7:30
d8363f9de64377595266ccbc478a6ca1
Hij deed alsof hij de nette versie was van een crypto-tycoon. Hij deed aan crypto om de wereld beter te maken. Al maakte het hemzelf uiteraard ook niet slechter.
De 30-jarige krullenbol Sam Bankman-Fried had jarenlang een succesvol cryptoplatform genaamd FTX, een handelshuis genaamd Alameda Research en een vermogen van 15,6 miljard dollar, zo schat Bloomberg.  
Een week geleden was het bedrijf in theorie 32 miljard dollar waard en SBF, zoals Bankman-Fried bekend staat, was de filosoof nerd-koning van crypto. Hij leek goed op weg om een ​​ambitieus plan te verwezenlijken: het grootste deel van zijn rijkdom, a la Bill Gates, in filantropie steken. Naarmate zijn bedrijven groeiden, groeide ook zijn reputatie. Hij genoot van zijn beeld als het sjofele genie. Zijn zwarte haar was ijverig onverzorgd. Hij maakte er een punt van om altijd een korte broek en een T-shirt te dragen, zelfs als hij een wereldleider ontmoette.
Maar hij blijkt toch de schurk: hij verrijkte zijn bedrijf en daarmee zichzelf door te gokken met het geld dat anderen aan hem hadden toevertrouwd.
Woensdag was FTX waardeloos. Bankman-Fried moest de hele wereld afspeuren op zoek naar een geld, terwijl het Amerikaanse ministerie van Justitie begon met het onderzoeken van hem en zijn bedrijf. Changpeng Zhao, bekend als CZ, het hoofd van Binance, de grote rivaal van FTX, kondigde een reddingsoperatie aan, maar trok zich de volgende dag terug nadat hij de boeken had bekeken. "De problemen liggen buiten onze controle of ons vermogen om te helpen", tweette hij. 
FTX heeft vrijdag faillissement aangevraagd. Bankman-Fried nam ontslag en werd vervangen door John Ray, de advocaat die Enron liquideerde. Om het nog erger te maken, bleek uren na de faillissementsaanvraag ten minste $ 473 miljoen te zijn gestolen in een mogelijke hack van de systemen van FTX. Het bedrijf doet onderzoek. Dat bedrag loop nog steeds op. Volgens de laatste geruchten is minstens 2 miljard 'zoek'.
Naast de Amerikaanse justitie is nu ook de justitie van de Bahama's, waar FTX gevestigd is een onderzoek begonnen waar al dat geld is gebleven. Voor de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen is het spectaculaire einde van het crypto-imperium een bevestiging dat de markt voor digitale munten ‘zeer zorgvuldige regulering‘ vereist. ,,Het toont de zwakheden van deze hele sector”, zei Yellen zaterdag in een interview met Bloomberg News.
Bron(nen): Times