De Europese luchtvaart verdient weer veel geld

Economie
dinsdag, 08 november 2022 om 6:38
155691159 m
Het zou jaren duren voor de luchtvaartsector zich zou hebben hersteld van corona, heette het. Niet dus. De meeste maatschappijen zijn er weer helemaal boven op, en meer nog, schrijft De Tijd.
Ryanair, grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, had een fantastisch zomerseizoen. De prijsbreker vervoerde 11 procent meer passagiers dan tijdens de precorona zomer van 2019 en wist die reizigers ook 14 procent hogere ticketprijzen te laten betalen. Dubbel bingo dus. En geen angst voor recessie.
'De bezorgdheid over de impact van een recessie op ons bedrijfsmodel wordt zeer overdreven', zegt topmanO'Leary. 'Consumenten stoppen niet met vliegen, ze letten alleen beter op de prijs.'
Maar ook de 'gewone' maatschappijen verdienen alweer veel geld. Lufthansa verdubbelde de winstverwachting voor 2022
Ook AIG, de groep boven British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus, trok zijn winstverwachting voor de rest van het jaar op.
Bij Air France-KLM maakte zelfs het structurele zorgenkind Air France het prima. Onder meer omdat de Franse overheid het bedrijf niet langer verplichte binnenlandse vluchten uit te voeren. Die vluchten van Parijs naar onder meer Lyon, Bordeaux en Nantes waren verlieslatend.
Schermvullende weergave
Bron(nen): De Tijd