Denk het ondenkbare: 3 scenario's als de eurozone uiteenvalt

Economie
door Monique Smitsdinsdag, 29 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Nadat het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ambassades heeft gevraagd maatregelen te nemen tegen eventuele rellen in eurolanden, maken volgens de The Financial Times advocatenkantoren in Londen overuren met het bedenken van verschillende scenario's om het einde van de euro te kunnen pareren. Een simpel schemaatje (zie hieronder) in de FT geeft de hoofdlijnen weer:
1. Frankrijk en Duitsland leiden een afgeslankte eurozone. Landen aan de rand van de zone verlaten de Europese Unie. Het gevolg is dat de euro fors in waarde stijgt.
2. Frankrijk en Duitsland verlaten de eurozone en vormen hun eigen munteenheid. De rest van de landen behouden óf de euro waarvan de waarde fors daalt, óf de euro verdwijnt en de juridische geschillen over de afwikkeling wordt een gevecht dat decennia gaat duren.
3. Er komt een akkoord over een fiscale unie en de begrotingen: de euro overleeft. De noodlijdende landen krijgen meer hulp met liquiditeiten. Er komt weer vertrouwen en de waarde van de euro stijgt.
axzz1f2mmto2z
ftblog1901 590x472
Bron(nen): Financial Times