Doodnormale Chinese vaas blijkt miljoenen waard

Economie
dinsdag, 04 oktober 2022 om 10:06
anp 4549944
De waarde werd geschat op 2000 euro, maar een Chinese vaas bracht op een veiling in Frankrijk het veelvoudige op. Na een flink aantal biedingen kwam de prijs uit op bijna 8 miljoen euro.
Het veilinghuis in Fontainebleau bij Parijs was verbijsterd toen dertig voornamelijk Chinese belangstellenden maar tegen elkaar op bleven bieden. Ze waren ervan overtuigd met een zeldzaam 18de eeuws kunstwerk te maken te hebben. De veilingmeester tikte de vaas af op 7,7 miljoen euro, bijna 4000 keer zoveel als de geschatte waarde.
De porseleinen vaas in tianqiuping-stijl was ingebracht door een vrouw die het stuk had geërfd van haar moeder. De onbekende verkoper had de 54 centimeter hoge vaas niet gezien, maar zorgde ervoor dat hij van haar moeders huis in Bretagne bij het veilinghuis in Parijs terechtkwam.
Parijse kunstverzamelaarJean-Pierre Osenat van het veilinghuis noemt het in The Guardian 'een gek verhaal'. "De verkoper woont ver weg en heeft de vaas niet eens gezien. Ze erfde het stuk van haar moeder, die het weer van haar moeder kreeg en zij was een grote Parijse kunstverzamelaar in de vorige eeuw."
De tianqiuping-stijl verwijst naar de vorm van de vaas, die van blauwwit porselein is en gedecoreerd met draken en wolken. De vaas stamt uit de 20ste eeuw en wordt door het veilinghuis omschreven als 'vrij normaal'. Was de vaas 200 jaar ouder geweest dan zou het een extreem zeldzaam exemplaar geweest zijn.
Er was meteen veel belangstelling voor de vaas, voornamelijk van Chinezen. Maar de expert van het veilinghuis denkt nog steeds dat het geen oude en dus een doodnormale Chinese vaas is.
Bron(nen): The Guardian