Behulpzame ABN AMRO-medewerker na ontslag ook WW-uitkering ontnomen

Economie
dinsdag, 04 oktober 2022 om 10:26
welingelichtekringen header 1
De champagne kan worden uitgeschonken op de juridische afdeling van het UWV. Een behulpzame kassière van een bankfiliaal op Schiphol komt volgens de rechtbank Noord-Holland na achttien dienstjaren terécht niet in aanmerking voor een WW-uitkering.
De vrouw werkte tot 2020 aan de balie en handelde zo'n vijftig transacties per dag af. In dat jaar besloot haar werkgever de regels aan te passen en geen geldbiljetten meer te wisselen vanwege het risico op witwassen. Ze wilde een klant met een biljet van 500 euro toch helpen, en raadde hem aan om 1 dollar aan te schaffen bij haar, zodat zij hem een 1-dollarbiljet en het wisselgeld kon teruggeven.
De bank kwam achter haar trucje en besloot naar de rechter te gaan om haar te ontslaan wegens verwijtbaar handelen, disfunctioneren en een verstoorde arbeidsverhouding. De rechter gaf ABN-Amro gelijk en ze werd zonder transitie- of ontslagvergoeding op staande voet ontslagen. In hoger beroep kreeg zij in april van dit jaar toch nog een transitievergoeding van 12.500 euro op grond van 'redelijkheid en billijkheid'.
Het UWV deed ook een duit in het zakje en weigerde de vrouw, die achttien jaar in dienst was bij de bank, een WW-uitkering uit te keren. De rechtbank Noord-Holland heeft die beslissing nu bekrachtigd. "Het niet ontvangen van de WW-uitkering heeft weliswaar grote gevolgen voor de werkneemster, maar dit weegt niet op tegen de ernst van de gedraging", volgens de rechtbank.
Bron(nen): RTL Nieuws