ECB maakt banken klaar voor harde brexit

Economie
door anp
maandag, 19 juni 2017 om 17:04
ecb maakt banken klaar voor harde brexit1497885609
De Europese Centrale Bank (ECB) treft maatregelen om ervoor te zorgen dat Europese banken de klap van een 'harde' brexit kunnen opvangen. Ook waarschuwt de ECB voor eventuele mazen in de Europese wetgeving waar Britse banken die naar het eurogebied verhuizen eventueel gebruik van zouden kunnen maken.
Dat heeft de voorzitter van de raad van toezicht van de ECB maandag gemeld aan het Europees Parlement. De ECB heeft banken met dochterondernemingen in het Verenigd Koninkrijk gevraagd om een ,,adequaat rampenplan" op te stellen. Verder zou de ECB gereed zijn voor ,,alle operationele gevolgen" van een verhuizing van banken van Londen naar het eurogebied.
Een harde brexit zou inhouden dat de Britten ook uit de interne markt en de douane-unie stappen. Daarmee zouden banken die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk het recht verliezen om op het Europese vasteland te opereren. De ECB denkt dat er qua regels nog wel stappen moeten worden gezet zodat voor de banken die zich waar dan ook in het eurogebied vestigen dezelfde Europese regels gaan gelden.