Mensen die ontslagen zijn, of hun huis uitgezet of beide, zouden het waarschijnlijk heel plezierig vinden als ze een luxe kantoor hadden, een secretaresse en een auto met chauffeur. En toegang tot het directierestaurant van hun dure ex-firma. Ze hebben dat vanzelfsprekend niet, terwijl zij geen enkele schuld dragen aan de crisis.
Een aantal van de schuldigen heeft dat echter allemaal wel. Ze hebben alle luxe die ze hadden als baas. En mogen vaak ook nog gebruik maken van een privé vliegtuig van de ex-werkgever. Citigroup bijvoorbeeld, de bank die nog net bestaat omdat de Amerikaanse overheid steun ter waarde van 52 miljard verleende, werd mede naar de afgrond gebracht door haar CEO Sanford Weill. Die is de deur uitgezet toen duidelijk werd hoe groot de ravage was die hij aanrichtte. Maar hij heeft wel als afscheidscadeau een contract gekregen om Citigroup nog tien jaar raad te geven; daarvoor mag hij rekeningen schrijven en dat heeft hem alle bovenstaande privileges opgeleverd, inclusief gebruik van de corporate jets.
De opvolger van Weill, die intussen ook is gesneuveld omdat hij zijn verantwoordelijkheden niet kon waarmaken, heeft nog vijf jaar de beschikking over een kantoor, chauffeur en auto. Het speelt niet alleen bij Citigroup. Ook Merrill Lynch, de investeringsbank die om het vege lijf te redden zich liet overnemen door Bank of America, biedt nog huisvesting, secretaresses en auto's aan vier ex-topmannen. En ook veel andere topdogs beschikken nog over royale faciliteiten.
Misschien toch interessant om eens te zien hoe dat bij Nederlandse banken is gesteld.