Een op de 10 Nederlanders in geldnood door corona

Economie
dinsdag, 26 mei 2020 om 6:58
47432714 m
Eén op de tien Nederlanders komt op dit moment moeilijk rond vanwege de coronacrisis. Het gaat vooral om mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering, laagbetaalde zzp'ers en laagbetaalde flexwerkers. Dat meldt platform Wijzer in geldzaken op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.
Van de mensen die hun inkomsten zagen dalen door de coronacrisis, zegt 46 procent de afgelopen tijd spaargeld te hebben gebruikt om rekeningen te betalen. 33 procent zegt de huidige situatie niet langer dan drie maanden te kunnen volhouden zonder (verder) in de financiële problemen te komen.
De laagbetaalde zzp'ers en laagbetaalde flexwerkers worden financieel het zwaarst getroffen. Ongeveer twee derde van de laagbetaalde flexwerkers (62 procent) en laagbetaalde zzp’ers (69 procent) zegt dat hun inkomen is gedaald door de crisis. Ook als ze gebruik hebben gemaakt van inkomensondersteunende regelingen van de overheid, is hun netto-inkomen gedaald.
Van de mensen die hun inkomsten zagen dalen door de coronacrisis, zegt bijna de helft (46 procent) de afgelopen tijd spaargeld te hebben gebruikt om rekeningen te betalen. Een derde (33 procent) zegt de huidige situatie niet langer dan drie maanden te kunnen volhouden zonder (verder) in de financiële problemen te komen.