Een vijfde van thuiswerkende mannen laat laptop langer aan staan om baas voor de gek te houden

Economie
woensdag, 29 september 2021 om 15:39
157829196 1
Met enkele eenvoudige tools kan je baas meekijken op je laptop om in de gaten te houden of je nog wel goed je best doet. 15 procent van de Nederlanders is echt bang dat hun leidinggevende op afstand meekijkt.
Dat blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.106 werkenden. Van de jongeren onder de 30 vreest zelfs 20 procent voor het alziend oog van de baas. Twee vijfde heeft er overigens weinig bezwaar tegen als de chef virtueel over de schouder meekijkt.
Werknemers zijn niet alleen bang dat de baas meekijkt, maar ook dat hij of zij in de gaten houdt hoeveel uur per dag ze online zijn. Meer dan een derde van de vrouwen voelt zich daarom bezwaard de laptop eerder dicht te klappen. Een vijfde van de mannen laat de computer zelfs langer aan staan om zo de indruk te wekken nog aan het werk te zijn.
Het is wel erg onwenselijk dat werkgevers de gangen van hun werknemers volgen. "Sommigen proberen de controle terug te krijgen door middel van spionagesoftware of ze eisen van hun medewerkers dat zij altijd hun camera aan laten staan," zegt Abel Baas van VPNdiensten tegen Metro. "Niet alleen doet dat afbreuk aan hun privacy, maar als manager geef je daarmee ook het signaal af dat je je werknemers niet vertrouwt. Ik kan me voorstellen dat werknemers zich daar ontzettend oncomfortabel en gecontroleerd door voelen.”
Bron(nen): Metro