'Energieprijzen komende jaren verder omlaag'

Economie
door anp
vrijdag, 03 mei 2013 om 6:07
welingelichtekringen header 1
De prijzen van olie en gas lijken de komende jaren verder te dalen. Dat schrijft ABN Amro in een vrijdag gepubliceerd rapport. Lagere energieprijzen zijn volgens de bank goed voor consumenten en ondersteunen daarmee het economisch herstel.
De afgelopen weken stonden de olieprijzen onder druk door tegenvallende macro-economische cijfers, vooral uit de Verenigde Staten en China. Ook speelde mee dat de Amerikaanse strategische olievoorraden bijna op een recordniveau staan en dat organisaties als het oliekartel OPEC en het Internationale Energie Agentschap (IEA) hun verwachtingen voor de toekomstige olievraag hebben verlaagd.
In het tweede kwartaal zal de prijsdruk aanhouden, stelt ABN Amro. Dat hangt samen met de afnemende vraag naar energie voor verwarming, in combinatie met onderhoud aan raffinaderijen. ,,Ook vanuit een economisch perspectief blijft de vraag naar olie zwak'', aldus de bank.
ABN Amro verwacht dat de geopolitieke spanningen die momenteel de prijs nog hoog houden, vooral rond de kwestie-Iran, zullen afnemen. Mede daardoor kunnen de prijzen ook op de langere termijn blijven dalen. De prijs van Amerikaanse olie, nu rond de 94 dollar per vat, zal volgens de bank dalen tot circa 85 dollar per vat in 2015. Het prijsverschil met de duurdere Brentolie zal bovendien verder afnemen.
,,De lagere olie- en gasprijzen zijn goed nieuws voor de consument'', schrijft ABN Amro. De directe kosten van brandstof en elektriciteit dalen immers, en dat kan ook de economie een extra stimulans geven. Omdat aardolie ook een belangrijke grondstof voor andere producten is, drukt een lagere olieprijs ook in algemene zin de inflatie.
ABN Amro ziet wel een keerzijde. Een aanhoudende daling van de prijzen van fossiele brandstoffen zal leiden tot minder investeringen in alternatieve bronnen van energie.