Euro afschaffen?

Economie
door Admin
zondag, 21 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Is de euro een vloek of een zegen? In de Frankfurter Allgemeine Zeitung betreden 2 kemphanen vandaag de arena om over dit vraagstuk te discussieren.
De euro is een zegen, zegt de een. Dankzij de euro kunnen we in allerlei landen met 1 munt betalen en dat is voor handel en industrie een zegen. Ook toeristen hebben hier veel plezier van tijdens hun buitenlandse reizen en bovendien laten de prijzen van producten in verschillende landen zich nu uitstekend met elkaar vergelijken.
De euro is een ramp, zegt de ander. Neem alleen al Griekenland. Daar moeten nu om redenen van bezuinigingen allerlei veranderingen plaatsvinden (veel minder geld voor collectieve doeleinden) die ongetwijfeld grote sociale spanningen mee zullen brengen. Vergelijk dat eens met vroeger: een land kon zijn munt devalueren en had weer even adem. Om nog maar te zwijgen van de ellende die de huidige 'Club Med-crisis' in andere landen te weeg kan brengen.
Met de euro hebben we ons 10 jaar lang in slaap laten sussen met een schijnbare stabiliteit, maar aan deze eurodroom kon nu wel eens heel hardhandig een einde komen. De lezers van de FAZ praten hartstochtelijk mee, zie de link.