Eurocrisis? Niet voor Zwitserland

Economie
door Admin
zaterdag, 29 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Neue Zürcher Zeitung spreekt met de eigen president, met Doris Leuthard (foto), over de huidige financiele gang van zaken. Die voor Zwitserland... in het geheel niet ongunstig verloopt.
Uiteraard betaalde het Alpenland geen frank mee aan het Griekse schuldendebacle, als niet-euroland heeft Zwitserland daar helemaal niets mee te schaften. Verder zijn zaken als grote staatsschuld, moddervette collectieve sector en hoge werkloosheid onbekende verschijnselen. De Zwitsers hebben/hadden als vanouds hun zaakjes voor elkaar Ook de banken floreren weer als vroeger; een jaar geleden waren ze enigszins uit balans geraakt en dreigden de vanouds mooie winstcijfers te worden ondergesneeuwd door de ellende die vanuit de VS was gekomen. Is ook alweer achter de rug. Maar het gevaarlijkst was de aanslag op het bankgeheim en de bijbehorende privileges. Juist toen Zwitserse banken een beetje wankelden, kwamen er vanuit grote en machtige landen (VS, Duitsland) eisen dat Zwitserland nu eens in de pas moest lopen en niet langer een schuilplaats mocht zijn voor de vele zwarte miljarden die er worden geparkeerd.
Gekgenoeg is het alweer stiller geworden rond het bankgeheim. En stelt Zwitserland zich op een voorzichtige wijze weer offensiever op. 'Die Stabilität unseres Systems schafft Vertrauen und zieht neue Kunden für unsere Banken an,' aldus de president. Ja, met de ijzersterke frank zit het in crisistijd wel goed. Volgens de krant kijken andere landen intussen of ze nog iets van Zwitserland kunnen leren. En is de zoveelste aanslag op een Zwitserse privilege opnieuw met succes afgeslagen.